İnsan, belki de doğası gereği hayatı "yalnız" yaşamaktansa bir duygusal partnerle geçirmeyi daha fazla önemsiyor. Bu sebeple de 14 Şubat Sevgililer Günü, duygusal partneri olan kişiler için daha anlamlı geçiyor. Ne var ki duygusal bir ilişkinin var olması ilişkiden doyum almak için tek başına yeterli değil. Bir ilişkinin aynı zamanda güvenli bir ilişki olmasına da ihtiyaç duyuluyor. Güvenli ilişkinin önündeki en büyük engel ise flört şiddeti!
Flört Şiddeti Nedir?
Flört şiddeti (flört ilişkisinde şiddet, flört içi şiddet, sevgili şiddeti), flört ilişkisinde taraflardan birinden diğerine beraberlikleri sırasında veya beraberlikleri bittikten sonra yönelen duygusal, fiziksel ve cinsel saldırganlık eylemleridir. (Flört şiddeti, 2021)
Flört şiddeti, flörtün “gizli”, ayıp”, “saklanması gereken” bir konu olarak görüldüğü için flört kavramının kişinin hayatına yeni yeni girdiği 13-23 yaş döneminde daha sık görülüyor ve kişi, şiddetle karşılaşsa bile hiç kimseyle konuşamıyor ve kendini yalnız hissedebiliyor. Bu sebeple adolesanların ve gençlerin flört şiddetine en sık maruz kalan kişiler olduğu biliniyor. (CŞMD, 2017)
"Flört şiddeti ve güvensiz davranışlar; ciddi ya da geçici, kısa ya da uzun süreli, heteroseksüel, biseksüel ya da eşcinsel, tek eşli ya da çok eşli, kişilerin farklı şekilde tanımladığı ya da yaşadığı herhangi bir ilişki biçiminde gözlenebilir." (CŞMD, 2017)
Şiddet, genç ya da yetişkin çoğu kişi için kafa karıştıran ve baş edilmesi zor olan bir deneyim. Bir anda ortaya çıkmıyor; günden güne ilişkinin içerisine yayılıyor. Sonra da ilişki içerisinde şiddet içeren durumlar şiddet mağduru tarafından ilişkinin normal seyri olarak kabul edilebiliyor. Bu nedenle, şiddetin uyarı sinyallerini tanımak, şiddetin ipuçlarını yakalamak büyük önem taşıyor. Kişinin sinyalleri önceden tanıyarak, kendini şiddetten koruması mümkün. (Flört Şiddeti, İlişkin güvenli mi?, 2021. CŞMD,2017)
Flört şiddeti; toplumsal cinsiyet temelli şiddet, duygusal/sözel şiddet, sanal şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet ve cinsel şiddet şeklinde ortaya çıkabilir. Kişi, ilişkisinde şiddeti fiziksel olarak değil psikolojik olarak da hissedebilir. Ayrıca şiddetin fiziksel boyutta olmaması da şiddetin olmadığı anlamına gelmez. Örneğin psikolojik şiddet olarak adlandırılabilecek bazı davranışlar fail tarafından "sevgi göstergesi" adı altında gösterilebilir. Bu sebeple şiddet failinin tutum ve davranışlarının şiddet mağduru tarafından doğru tanımlanması önemlidir.
Flört şiddeti sistematik olarak devam ettiğinde kişinin özgürlüğünü kısıtlayıcı bir hale gelir. Kişi fiziksel ve psikolojik olarak kendini tehdit altında hisseder. Türkiye’de flört şiddetinin %11-%45 arasında yaşandığı ifade edilmektedir. 16-30 yaş arasındaki kadınlar daha çok flört şiddetine maruz kalmaktadır! Bu yüzden oranı oldukça yüksektir. (Flört Şiddeti Nedir?, 2021)
Flört şiddeti, kişinin fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamdaki iyilik halini açıkça zedeler. Kişinin yalnızca fiziksel olarak zarar görme ihtimalinin yanı sıra, kendine yabancılaşması, kendini suçlaması, yalnızlaşması gibi psikolojik ve sosyal zararlar da doğurabilir. Ne var ki flört şiddeti kaçınılmaz değildir. Mağdur, ailesinden, arkadaş çevresinden veya güvendiği kişilerden yardım isteyebilir; 112 Acil Yardım Hattını arayabilir, adli makamlara başvurabilir, bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından bilgi alabilir.
Flört şiddetinin olmadığı ve tarafların içerisinde özgürce varolabilidiği, güvenli ilişkilerin yaşandığı Sevgililer Gününüz kutlu olsun!
Kaynaklar
Retrieved from Flört Şiddeti Nedir? (2021): https://www.evimdeterapi.com/blog/flort-siddeti-nedir
Flört şiddeti. (2021, Eylül 22). Retrieved from Wikipedia: https://tr.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%B6rt_%C5%9Fiddeti
Flört Şiddeti, İlişkin güvenli mi? (2021). Retrieved from Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı : https://morcati.org.tr/flort-siddeti/
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği. Gençler Arasası İlişkilerde Flört Şiddeti. (CŞMD, 2017). https://cinselsiddetlemucadele.org/wp-content/uploads/2017/07/flort-brosur-internet.pdf
Comments