Fizyoterapi nedir ?
Fizyoterapi, Dünya Fizik Tedavi Konfederasyonu'na göre bireylerin yaşam süreleri boyunca maksimum hareket kabiliyetlerini korumak, geliştirmek ve yenilemekten sorumlu sağlık bilim alanı olarak tanımlanmaktadır. Fizyoterapistler tarafından uygulanan birçok fizyoterapi yöntemi vardır. Hastasının durumuna ve ihtiyacına göre belirlenen fizik tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi süreci gerçekleşmektedir. fizyoterapinin birçok yararları bulunmaktadır. Bu yararlardan bazıları şunlardır:
Boş yere vücudu yoran tıbbi ilaç tedavileri ve cerrahi uygulamaların yapılmasını engeller.
Mevcut hastalıkların kronik hale gelmesini engeller.
Vücutta bulunan kas ve eklemlerin fonksiyonlarının artmasına yardımcı olur.
Hastalıkların ve hareket bozukluklarının ilerlemesini önler.
Fizyoterapist; fizik tedavi konusunda yüksek öğrenim görmüş, gerekli bilgi ve beceriyi kazanmış sağlık personeli olup, rehabilitasyon ekibinin tabii üyesi olarak tanımlanmaktadır. Bu ekipte fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, ilgili branş hekimleri, fizyoterapist, iş-uğraşı terapisti, konuşma terapisti, rehabilitasyon hemşiresi, ortez protez teknikeri, psikolog, sosyal hizmetler uzmanı gibi sağlık personeli yer almaktadır. Fizyoterapistler fizyoterapi rehabilitasyon programını uygularken nöroterapik yaklaşımlar, egzersiz, manuel tedavi yöntemleri, elektroterapi ve mekanik ajanlar, fonksiyonel aktivite eğitimi ve mesleki rehabilitasyon yaklaşımları gibi yöntemlerden yararlanırlar.
FTR Uzmanı ve Fizyoterapist Arasındaki Farklar Nelerdir?
FTR uzmanı; fizyoterapist, rehabilitasyon hemşiresi, terapist, sosyal hizmet uzmanı, ortez-protez teknisyeni, psikolog gibi farklı görevlere sahip sağlık elemanlarının bir araya gelmesiyle oluşturulmuş rehabilitasyon ekibinin lideri konumundadır.
Hastalara tanı koyma görevi FTR uzmanına aittir. Bu tanıya uygun olarak planlanan fizyoterapi FTR uzmanının kendisi tarafından uygulanabileceği gibi, FTR uzmanının yönlendirdiği fizyoterapistler tarafından da gerçekleştirilebilir.
Bu sürecin yönetimi ve kontrolü FTR uzmanının sorumluluklarındandır.
Fizyoterapistler (yüksek lisans yapmış olan fizyoterapistler de dahil olmak üzere) ancak FTR uzmanlarının kontrolü altında görev yapabilirler.
Kaynaklar
Türkiye Fizyoterapi Derneği
fizyoterapistler.org
Comments