top of page
Yazarın fotoğrafıEşref Bilge UĞURLU

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, uyuşturucu kullanılmayan sağlıklı bir toplum hedefine ulaşmak, uyuşturucu ile mücadele konusunda uluslararası alanda eylem ve iş birliği yapmak amacıyla 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak kabul etmiştir. 1987'den bu yana her 26 Haziran'da yapılan etkinliklerde, sağlıklı yaşam davranışları ve uyuşturucu kullanımından korunmanın önemi vurgulanmakta ve uyuşturucu kullanımının zararlarına dikkat çekilmektedir.



2019 Dünya Uyuşturucu Raporu verilerine göre 2017 yılında dünya genelinde 15-64 yaş grubu bireylerin %5.5’i uyuşturucu madde kullanmakta, yine aynı rapora göre dünya genelinde 15-64 yaş grubu bireylerden 271 milyon kişinin hayatında en az bir kez uyuşturucu madde kullandığı belirtilmektedir. Diğer taraftan 2019 yılı Avrupa Uyuşturucu Raporu verilerine göre Avrupa Birliği ülkelerinde 15-64 yaş grubu bireyler arasında herhangi bir uyuşturucu maddeyi en az bir kez kullanma oranının %29 olduğu ve bunun 96 milyon yetişkine tekamül ettiği yer almaktadır. Ayrıca 2019 Dünya Uyuşturucu Raporunda; 2009 ile 2017 yılları arasında dünya genelinde uyuşturucu madde kullanımının %30 arttığı belirtilmektedir.


Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Örgütü'nün (UNODC) 2018 Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre dünyada madde bağımlılığına bağlı her 4 ölümden üçü opioid kullanımından kaynaklandığı ve BM'nin raporu, afyon üretiminin rekor seviyeye, reçete ile yazılan opioidlere (Opioid, afyon çiçeği (haşhaş) ya da aynı etkileri yaratan sentetik versiyonları) olan bağımlılığın da kaygı verici boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. Eroin gibi uyuşturucularla birlikte çoğu ülkede önlem olarak reçeteyle verilen kodein de opioid içeren ve ölümlere yol açan maddeler listesinde yer alıyor.


Üretim artıyor, ölümler artıyor!

Son araştırmalara göre dünyada afyon üretimi 2016-2017 döneminde yüzde 65 artarak afyon üretiminin izlenmeye başladığı son yüzyılda kayda geçen en yüksek değere ulaşarak 10 bin 500'e çıktı. Afyonun yaklaşık 9 bin tonu dünyanın en büyük haşhaş üreticisi olan Afganistan'dan geliyor.


Esrar dünyada en çok kullanılan uyuşturucu madde ancak insan sağlığı için en fazla tehlike arz eden opioidler olmakla birlikte 2015'te kayda geçen ve doğrudan uyuşturucuya bağlı olan 168 bin ölümün %76'sı opioid kaynaklıdır. UNODC yetkilisi olan Angela Me 2018'de yaptığı açıklamada bu ölümlerin reçeteli opioidler ile pazara sunulan "Fentanyl" gibi sentetik ve güçlü yeni opioid türlerinden ve ucuz eroinden kaynaklandığını belirtiyor.




Türkiye'de Uyuşturucu ile Mücadele

Ülkemizde 2018-2023 döneminde, uyuşturucu ile mücadele konusunda belirlenen yol haritasına göre, uyuşturucunun arzının önlenmesi, uyuşturucuya olan talebin önlenmesi, uyuşturucu ile mücadelede iletişim, uyuşturucu ile mücadele sürecinin koordinasyonu izlenmesi ve değerlendirilmesi olarak 4 başlık altında toplandı. Bununla birlikte kurulan "Alo 191" Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığıyla ilgili hizmetlerin verildiği, kişiye uygun gerekli yönlendirmelerin yapıldığı, vatandaşların uyuşturucu ile mücadele kapsamında hizmet alabilecekleri 7/24 hizmet veren bir danışma ve destek hattıdır ve ihtiyacı olan herkese açıktır.


 

Kaynakça

  • UNODC. World Drug Report (2018). Opioid Crisis, Prescription Drug Abuse Expands; Cocaine and Opium Hit Record Highs

  • United Nations. World Drug Report (2019).

  • Dünya Sağlık Örgütü. ABD Uyuşturucu Bağımlılığıyla Mücadele Enstitüsü.

  • T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Dairesi Başkanlığı. Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü. Erişim adresi: 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı Ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü (saglik.gov.tr)


Commenti


bottom of page