15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü...
Vücudumuzun en önemli savunma mekanizmalarından biri, hiç kuşkusuz, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası lenf bezlerimizde ve kemik iliğimizde olan lenfositlerdir.
Lenfoma, lenfositlerde (T hücreleri veya B hücreleri) başlayan kanser türüdür. Bunlar, bağışıklık sisteminin bir parçası olan hastalıklarla mücadele eden beyaz kan hücreleridir. Lenfomada, lenf nodlarında, lenf damarlarında ve vücudun diğer organlarında anormal sayıda lenfosit meydana gelir. Lenfoma vücudun mikroplarla savaşma ağı olan lenfatik sistemin kanseridir.
Lenf sistemi; lenf bezleri, lenf sıvısı ve bu sıvının dolaştığı lenf damarlarından oluşur. Dalak, kemik iliği ve timus da lenf sistemine bağlı organlardır. Lenf sistemi, vücuda giren mikroorganizmaların lenf bezlerince filtrelenmesini sağlar ve böylece bu organizmaların vücuda yayılmasının önüne geçer. Bu mikroorganizmaların tanınmasında ve yok edilmesinde ise lenfosit adı verilen beyaz kan hücreleri grubu yer alır. Çeşitli nedenlerden dolayı bu lenfositlerin aşırı çoğalması ve lenf sistemi organlarında kitle oluşturmasına lenf kanseri ya da lenfoma denir.
Lenf kanseri çeşitleri nelerdir?
Kronik lenfositik lösemi
Kutanöz B hücreli
Kutanöz T-hücreli
Hodgkin (Hodgkin hastalığı)
Hodgkin dışı
Waldenström makroglobulinemisi
Lenf Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Lenf bezi belirtileri erken dönemde fark edilmeyebilir. Lenfomada lenf bezlerinde büyüme, şişkinlik görülebilir. Şişkin lenf bezleri; boyun, göğsün üst kısmı, kol altı ve kasıkta yer alabilir.
Lenf kanserinin erken dönem belirtileri genellikle spesifik değildir. Hastada görülen belirtiler, başka rahatsızlıklarda görülen semptomlarla benzerlik gösterebilir. Lenfoma belirtisi olabilecek durumlar;
Ateş
Yorgunluk
Gece terlemeleri
Kemik ağrısı
Kaşıntılı döküntü, cilde kaşıntı olması
Cilt katlantılarında kızarıklık
Karın ağrısı
İstemsiz kilo kaybı
Nefes darlığı
Dalakta şişme
Öksürük olarak sıralanabilir.
Lenfomanın En Önemli 5 Belirtisi:
Lenf Bezlerinde Büyüyen Şişlik: Lenfomada ilk şikayet genellikle ağrısız bir şişliğin fark edilmesi oluyor. Enfeksiyon olmadan, vücudun herhangi bir yerinde, özellikle de boyun, koltuk altı ve kasıktaki lenf bezlerinde oluşan şişlikler lenf bezi tümörüne işaret edebiliyor. Bu şişlikler genellikle yüzeysel oluyor ve ağrısız seyrediyor.
İstem Dışı ve Hızlı Kilo Kaybı: Herhangi bir sebebi olmadan, son 6 ayda toplam kilonun yüzde 10’unun veya daha fazlasının kaybı da lenfomanın önemli bulguları arasında yer alıyor.
Gece Terlemeleri: Yaz mevsiminde, özellikle sıcak havalarda geceleri terlemek olağan bir durum. Ancak ortam sıcak olmamasına rağmen her gece iç çamaşırları, hatta yatak çarşaflarını bile değiştirme ihtiyacı duyacak kadar terlemek lenfoma habercisi olabiliyor.
Yüksek Ateş: Enfeksiyon veya başka bir nedeni olmadan, vücutta 38 dereceyi aşan ateş durumunda lenfomaya karşı dikkatli olmak gerekiyor. Lenfomada ateş dalgalı bir özellik sergiliyor, örneğin birkaç gün normal seviyede iken birkaç gün yükseliyor, ardından yeniden normale dönüyor. Döngü bu şekilde devam ediyor. Ancak ateş döngüsü her zaman bu şekilde olmayabiliyor.
Halsizlik, Yorgunluk: Sebebi bulunamayan halsizlik ve yorgunluk da lenfoma belirtisi olabiliyor.
Tabii ki her hastalıkta olduğu gibi "erken teşhis" oldukça önemlidir. Ayrıca her boğazdaki şişlik Lenfoma değildir.
KAYNAKÇA
Grup Florence Nightingale Hastaneleri, Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir? Belirtileri Nelerdir?, 9 Mayıs 2020.
T.C Sağlık Bakanlığı, Mardin İl Sağlık Müdürlüğü, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü, 09 Ağustos 2021.
Comments