Dünya Bisiklet Günü ilk olarak 2018 yılında Birleşmiş Milletler (BM) genel kurulu tarafından bisikletin; çevreye uyumlu, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir bir ulaşım aracı olması ifade edilerek alınan kararla duyurulmuş ve 3 Haziran 2018 tarihinden itibaren her yıl düzenli olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlanmıştır.
Bisiklet Nedir?
Bisiklet, temel olarak bakıldığında pedal, zincir ve tekerleklere sahip olan ve insanın kas gücüyle hareket edebilmesini sağlayan, herhangi bir fosil yakıt tüketerek çevreye zararlı gazlar salınımı yapmayan oldukça ekonomik ve çevreci bir ulaşım aracıdır.
Kim Tarafından İcat Edildi?
Bisiklet tek bir kişi tarafından icat edilmemiş olup zaman içerisinde icatlar bütünü olarak ortaya çıkmıştır. Sürücüsü tarafından hareket ettirilebilen günümüzdeki bisiklet tasarımına en çok benzeyeni ise Alman Karl Von Drais tarafından icat edilmiştir.
Neden Önemli?
Bisiklet sürmek yalnızca spor olarak algılansa da aslında bireylere birçok faydası vardır. Başta kas gelişimini geliştirip, güçlendirmek olmak üzere gerek kalp sağlığını gerekse de beyin fonksiyonlarını güçlendirmektedir. Üstelik faydaları bunlarla da sınırlı değildir; yapılan araştırmalara göre bisiklet sürmenin eklem ağrılarını ve stresi de azalttığı gözlemlenmiştir.
Dünya Bisiklet Günü Logosunu Kim Tasarladı?
Bilinen ilk orijinal logo tasarımı Isaac Feld'e ait olup, logonun animasyon tasarımı ise John E. Swanson'a aittir.
Logoda yer alan bisikletlerin her biri ise dünyada farklı yerlerde yer alan bisikletçileri tasvir etmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, bisiklet sürmeye yönelik güvenli altyapı ve yollar da sağlık alanında eşitliği sağlamak için önemli. Şehirlerin yalnızca en yoksul yerlerinde imkan yetersizliğinden kaynaklanan bisiklet sürme eğilimlerini gelin birlikte değiştirelim. Bisiklet sürmenin bir zorunluluk olmadığını, aksine başta insan sağlığı için ne kadar gerekli bir faaliyet olduğunu toplumumuza kazandıralım!
Guterres: Bisiklet bizleri sadece okula, alışverişe ve işe değil daha sürdürülebilir bir geleceğe taşıyor.
Kaynakça
Aydın, M. (2015). Bisiklet Kullanımının Ortaya Çıkardığı Pozitif Dışsallıklar. Dokuz Eylul University Journal of Graduate School of Social Sciences, 17(3).
Davutoğlu, S. (2021). Bisiklet Sürmenin Faydaları.
Comments