Bugün ülkemizin dört bir yanından geleceğimiz olan çocuklarımızın kutladığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.
Biz de onların sahip olduğu en temel hakları olan sağlık haklarının bilincinde olmamız gerektiği isteğimiz ile bugün sizlere en parlak güneşimiz olan çocuklarımızın yaşama ve sağlık haklarından bahsedeceğiz.
Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.
Her bireyin doğum anından itibaren sahip olduğu hakların hepsine çocukların da sahip olduğunun bilincinde olarak eğitimde, sağlıkta, yaşama hakkında çocuklara belirli hakların ayrıcalıklı olarak tanınması gerekmektedir.
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin çok sayıda maddesi çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini desteklemektedir. Sözleşme'nin 6. maddesine göre her çocuk esas olarak yaşama hakkına sahiptir. İlaveten, 24. madde gereğince her çocuk ulaşılabilir en yüksek sağlık standartlarından yararlanabilmelidir; gerekli tedavi ve iyileştirme hizmetlerinden faydalanabilmelidir. İhmal edilen, terk edilen, istismara uğrayan ya da işkenceye tâbi tutulan çocukların iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılmasından devletler sorumludur.
Gelişmemiş toplumlarda çocukların savunmasız ve dezavantajlı nüfuslarda yer aldığını görebiliriz. Çocuklar doğaları gereği dünyaya savunmasız halde gelirler ve sevgisine, şefkatine, sağlıklı bir ömür sürmesi için alması gereken besinler için ihtiyacı olan ilk kişi anneleridir. Anne sütü ile beslenmesi gereken çocukların çoğu zaman annelerinin yetersiz beslenmelerinden dolayı hayatlarının ilk gününden itibaren buna ulaşamadıklarını görüyoruz. Çocukların yaşama hakları için ilk önce en temel sağlık desteğinin anneye verilmesi gerektiğini söylemek mümkün.
Her çocuğun temel sağlık hakkından eşit yararlanma hakkı olduğu gibi bu sağlık hakkına da eşit şekilde ulaşabilme hakkı vardır.
Halk sağlığı biliminin en temelinde sağlıklı toplumlar ve sağlıklı yaşamlar için her çocuğun hayatına en iyi ve eşit başlangıcın verilmesi gerektiği vardır. Yaratılması gereken sağlıklı toplumlarda her çocuğa en iyi başlangıcın verilmesi onlara verilen en temel yaşama hakkının getirisi olan sağlıklı olma ve sağlıklı yaşama hakkının verilmesi demektir. Dokunduğumuz her çocuk bizim geleceğimiz olan sağlıklı toplumları oluşturacak ilk önce bunun bilincinde olmalı ve çocukların sahip olduğu hakları onlar çok savunmasız olsa bile biz savunmalıyız.
Her çocuk aydınlık geleceğimiz için bir güneştir. Geleceğimizi aydınlatacak güneşlerin haklarının farkında olup her zaman onların yanlarında olabilmek dileğiyle...
Comments