“Biz De Varız”
- Tuğçe Şahin
- 2 Nis 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 5 Nis 2021

Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel ve günümüz de yapılan birçok basit test ile tanısı konabilen bir farklılıktır. "Yaşamın üçüncü yılında fark edilmeye başlanan bu farklılık erken tanı ve teşhisin koyulmasıyla bireylerin topluma kazandırılması otizmli bireylerin hayatını kolaylaştırmaktadır." Tanı ve teşhisin koyulması ve otizmin belirlenmesi aşamasından sonra en önemli aşama bireylere uygun rehabilitasyon tedavilerinin uygulanmasıdır. Otizm tanısı koyulmasından itibaren her bireye özel olarak uygulanan rehabilitasyon tedavileri yapılması gerekir. Bu hem bireylerin hayatını kolaylaştırmakta hem de ailelerinin otizmin bir farklılık olduğunu fark ederek bireyle iletişimin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür. Otizmlilerin %70'inde zekâ geriliği vardır. %'10 unda ise üstün zekâ görülebilir. Otizm ile dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozuklukları ve epilepsi görülebilir. Bir bireye otizm tanısı koyulması için belirtilerinin olması gerekir.

Bu belirtiler;
· Bireyde sosyal gelişimde yetersizlik,
· Konuşurken göz teması kuramama,
· Yaşıtlarıyla vakit geçirmeye ilgi duymama,
· İletişim bozukluğu,
· Hayali oyunlar kurmama,
· Tekrarlayan basit aktiviteler,
· Sürekli aynı rutin hareketleri tekrar etmek,
· Bir nesnenin bir parçasına aşırı takıntılı olmak, duygusal olarak uyarılamama veya aşırı tepki verme belirtileridir.
Otizm spektrum farklılığında her fiziksel ve ruhsal durum değişiminde olduğu gibi erken tanı ve teşhis büyük önem taşımaktadır. Tedavinin amacı otizmli bireyin sosyal ve bireysel yeteneklerini geliştirmektir. Bu amaçla davranışsal eğitim ve özel terapiler uygulanır. Uygulanacak tedavinin aileye uygun olması da önemlidir. Konuşma terapisi, motor yetenekleri artırmaya yönelik terapiler, sosyal iletişim becerisini kazandırmaya yönelik terapiler uygulanan tedaviler arasındadır. İlaçlar, depresyon, dikkat eksikliği-hiperaktivite, obsesif komplesif bozukluk gibi otizme eşlik eden durumlarda kullanılabilir. Otizm tedavisinde ebeveyn eğitimi de son derece önemlidir. Otizm konusunda ailelere destek veren yasal sivil toplum kuruluşları vardır. Ailelerin bu kuruluşlara başvuruda bulunup destek alması hem otizmli birey için hem de aile bireyleri için süreci destekleyici, hayatı kolaylaştırıcı olacaktır.

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, ‘otizm spektrum bozukluğu’ olan çocukların erken tanısının koyulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kâr amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinde kurulmuş ve kurulduğu yıldan itibaren toplumda otizm farkındalığı yaratmaya başlamıştır. Vakıf her yıl Mavi Işık Yak hareketi ile 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü ile birçok binayı mavi ışıkla aydınlatıyor. Siz de bugüne destek vermek isterseniz dolabınızdaki mavi renkleri giyin, saçınıza mavi bantlar takın, tüm bilinç halini de yanınıza alarak otizmin farkında olun çünkü ‘Biz De Varız’.
Comments